This website no longer supports Internet Explorer 7 or below. Please update your browser.

Maguire Residence

Maguire Residence
Santa Barbara

The architecture and the interior palette of the Maguire Beach Residence both reflect the oceanfront surroundings of the site. This existing beach house estate required a complete architectural re-configuration that included a revision to the first and second floor plans, a new beach façade, electrical, plumbing, HVAC and an entirely new interior finish palette. The estate is composed of a tennis court, guest house and a main house facing the beach.

The main house planning concept turned the former cluster of small, low-ceilinged rooms into a lofty plan that opens to the expansive beach view. Two decks with a new hot tub were added to the beach side of the house, and on the second floor, a spacious shower with floor to ceiling windows looks out onto the ocean. The second floor master bedroom suite enlarges the plan to reveal spaces that flow into one another: the dressing room communicates with bathroom, which flows into the sleeping area, the offices, and the decks. Furnishings reflect the updated contemporary design and beachside setting: simple shapes with slip-covered upholstery keep the aesthetic clean and fresh. The architectural palette includes new wide-plank, bleached oak floors, concrete Caesarstone countertops, and stainless steel cabinets in the Baulthaup kitchen. Louis Poulsen Artichoke ceiling pendants recall seashells in the double-height main entry and contribute to the house’s uniquely oceanfront aesthetic.

with Bob Easton Architecture
Photography: Art Gray